Cakesicle - Sütinyalóka Jégkrém Formában

Cakesicle -

Sütinyalóka Jégkrém Formában

 

 

Hozzávalók a piskótához:

 

 

  • Liszt: 200g
  • Tej: 150ml
  • Olaj: 100ml
  • Cukor: 200g
  • Tojás: 4db
  • Kakaópor (cukrozatlan): 2 evőkanál
  • Vanília: 1/2 kikapart belselye
  • Sütőpor: 14g

 

további hozzávalók a töltelék elkészítéséhez:

 

  • Tejszín: 200g
  • Étcsoki: 150g

 

Hozzávalók a burokhoz:

 

  • Fun Cakes Deco Melts bevonó

a 250g-os bevonóból nagyjából 10db sütinyalókát tudsz készíteni

Csoki bevonók és csokoládék bonbonkészítéshez , desszertek bevonásához (edesstory.hu)

 

Piskóta elkészítése:

 

 

A tojást a cukorral és vaníliával kihabosítom, 

majd apránként hozzá csurgatom a tejet és az olajat.

 

Amikor szépen elvegyültek egymással az összetevők,

akkor a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet hozzá szitálom

és csomómentesre keverem.

Géppel és kézi eszközzel is lehet dolgozni.

 

 

Egy 20x25cm-es, kizsírozott, kilisztezett formába öntöm.

 

 

180°C-ra előmelegített sütőben 160°C-on 35 percig sütöm.

 

Tipp:

Mindig elmondom, hogy a hőfok és a sütési idő,

csak egy nagyon jó kiindulópont, 

ki kell tapasztalnod a sütőd, mert kis eltérések lehetnek.

 

A készre sütött piskótát hagyom kihűlni,

majd kihűlés után egy tálba szétmorzsolom.

 

Megjegyezém, hogy ez egy eszméletlenül jó tészta recept!

Szaftos,ugyanakkor mégis szuperül morzsolható.

 

 

A tejszínből és csokiból, ganache-t készítek:

A csokit egy hőálló tálba, apróra töröm - 

( ha csokipasztillát használsz, nyilván ez a lépés elhagyható)

 

A tejszínt felforralom, majd a csokira öntöm

 

 

és teljesen simára keverem, míg szép egynemű,

csomóments krémet nem kapok.

 

Csokiganázsokról bővebben itt olvashatsz:

Ganache Receptek (edesstory.hu)

 

Ekkor a morzsolt piskótára borítom még melegen

és összegyúrom.

 

 

 

Töltés: 

 

A töltésnél és a nyalókák bevonásánal több lehetőség is van!

 

Használhatunk igazi csokoládét a burokhoz,

vagy használhatunk különböző bevonókat is.

Most én a FunCakes Deco Melts bevonóit teszteltem le.

Ezeket megtalálod a shopban, széles színválasztékban:

Csoki bevonók és csokoládék bonbonkészítéshez , desszertek bevonásához (edesstory.hu)

 

Magát a burkot is többféleképp lehet elkészíteni:

 

Az egyik és talán leggyakoribb, amikor a formába csak a töltelék kerül,

melyet mélyhűtőben kifagyasztanak, majd a formából kivéve,

olvasztott csokiba vagy bevonóba mártják még fagyosan.

 

Nekem ezzel a módszerrel az a  problémám, hogy ilyenkor

a csoki vagy bevonó azonnal rádermed és még a pára is lecsapódik rajt

és ha igazi csokit használok, akkor a csoki sem garantált, hogy szép marad.

Illetve a nyalókák talpa sem lesz szép sima és egyenes felületű.

Ezt a megoldást én inkább a jégkrémek készítésénél szeretem használni,

annál viszont ez a legszuperebb.

 

A másik megoldás, - amit a sütinyalókák bevonására én szívesebben használok - ,

az a formák kikenése, még a töltés előtt.

 

Most, ahogy azt már említettem, igazi csoki helyett

a Fun Cakes Deco Melts bevonóit használtam.

 

Ez tökéletes ha a sütinyalókákat torták díszítésére szeretnéd használni!

Jól bírja  a fagyasztást, nem csapódik ki.

Fagyasztás utána a  lecsapódott párát, vízcseppeket hagyd magától leszáradni és

teljesen tökéletes, fényes felületű lesz újra!

 

Kiváló tulajdonságai közé tartozik még az is,

hogy a Sugarflair csokoládéfestékeivel brutál szépre színezhető a fehér bevonó.

Csokifestékeket itt találsz:

Csokoládéfesték (edesstory.hu)

 

 

Segítség a Deco Melts olvasztásához:

Megolvaszthatod vízgőz felett, vagy mikróban.

Mikrohullámúban max 500W - on,

gyakori, 15-20 másodpercenkénti kevergetés mellett olvaszd fel!

Pár csepp növényi olajjal higítható , ha szükséges.

 

Formákból a Silikomart formáit használtam.

Ez kiváló minőségű olasz termék, nagyon könnyű vele dolgozni.

 

A shopban találsz Silikomart és más olcsóbb formákat is:

Sütiformák aprósüteményekhez és desszertekhez (edesstory.hu)

 

A felolvasztott Deco Melts-ből egy-egy kiskanállal a forma közepébe teszek.

Egy ecset segítségével elegyengetem és mindenhol kikenem.

 

 

Ügyelek arra, hogy buborákmentes legyen, kissé oda ütögetem a formát a konyhapulthoz.

Ha megdermedt még egy réteget viszek fel a forma belselyére a bevonóból,

egyrészt, hogy tökéletesen fedjen - főleg, mert a töltelék most sötét színű,

másrészt, hogy stabilabb legyen és ne tudjon elpattanni a csoki, ha kiveszem a formából.

 

 

Közben a jégkrémpálcikát betolom a helyére,

(de nem hagyom bent, csak eltávolítom vele a még oda nem kötött bevonót)

hogy a bevonó ne tudjon beleszáradni a  résbe,

mert, ha beleszárad, a bevonó, könnyen megrepedhet,

ha azon akarom majd áttuszkolni a pálcikát.

 

Amikor teljes kidermedt ( ehez néhány percere a hűtőbe tettem)

a masszából kis hengereket gyúrok és a formába nyomkodom, ügyelve arra,

hogy a forma tetejétől hagyjak el helyet a talpalásnak - lezárásnak.

 

 

A pálcákat óvatosan a masszába tolom, a kis nyíláson keresztül.

 

 

Olvasztott Deco Meltset kanalazok a tetejére, elegyengetem,

 

 

A konyhapulthoz ütögetem, hogy a lgbuborékok - ha vannak benn - távozzanak.

Egy spatula segítségével pedig simára elhúzom a tetejét

és a felesleges DecoMeltset így eltávolítom.

 

 

Hűtőben vagy mélyhűtőben kidermesztem.

 

A formából  úgy veszem ki, hogy először körbe

 elmozgatom a szilikont a sütinyalóka oldalainál,

hogy mindenhol szépen elengedje,

 

majd a felső részét fordítom ki először ( nem a pálca felőli részt , hanem a másikat)

 

 

majd amikor már a fél sütinyalóka kint van a formából,

akkor megfogom a pálcikát és felfele mozdítva kitolom a formából.

 

 

Tipp:

Fontos, hogy először ne a pálcikánál fogva mozdítsuk meg,

mert így könnyen eltörhet a bevonó réteg!

És persze nagyon nem mindegy a forma minősége sem!

 

Az így kapott sütinyalókákat kedvedre dekorálhatod:

Csurgathatod bevonóval és szórhatsz bele cukordíszeket,

Cukordíszek sütik torták dekorálásához (edesstory.hu)

liofilizált gyümölcsöket

Liofilizált gyümölcsök (edesstory.hu)

megfestheted metálfényű festékekkel:

Folyékony ételfesték (edesstory.hu)

És, ahogy említettem, bátran színezheted

a fehér DecoMeltset csokifestékekkel:

Csokoládéfesték (edesstory.hu)

 

A díszítésnek csak a képzeleted szab határt!